top of page

Hoe geef je jouw merk karakter?

Foto van schrijver: Mireille DuivenMireille Duiven


Een merk kun je het beste zien als een levend wezen. Met persoonlijkheid en gedrag. Hoe meer karakter je merk heeft, hoe meer jouw merk voor je doelgroep gaat leven. En hoe consistenter het gedrag, hoe makkelijker we jouw merk herkennen en vertrouwen. Karakter helpt dus om een goede, sterke connectie op te bouwen met je doelgroep. Als ondernemer is het aan jou om dat karakter voor jouw merk te kiezen en uit te bouwen. Dus de vraag is: hoe doe je dat?


Een effectieve (en leuke) manier om je merkpersoonlijkheid te ontwikkelen, is te werken vanuit een archetype. Carl Jung (grondlegger van de analytische psychologie) ontdekte dat je mensen kunt onderverdelen in twaalf persoonlijkheidstypen; archetypen. Deze worden niet beïnvloed door tijd en cultuur en zijn overal ter wereld hetzelfde.


Nu denk je misschien “Maar hallo, ik wil niet in een hokje gestopt worden. Ik ben uniek!”. Dat begrijp ik heel goed, had ik ook. Je bent ook uniek. Maar er is een collectief onderbewustzijn die we als mensen hebben en ook in elkaar herkennen. En daar kun je als merk juist gebruik van maken.


Welk archetype schuilt in jouw merk?

De twaalf archetypen kun je verdelen in vier categorieën:

  • Structuur

  • Sociaal

  • Ego

  • Vrijheid


Wat kun je met archetypes in branding en communicatie?

Door te denken vanuit een archetype creëer je een kloppend en herkenbaar verhaal in branding en communicatie. Je mag dat best wat aanzetten in je uitingen. Doel van goede branding is immers dat je opvalt in jouw markt.


Omdat mensen onbewust al bekend zijn met de twaalf persoonlijkheidstypen worden deze zowel in de verbale en visuele identiteit herkent. Het is daarom van belang dat wat je naar buiten brengt eenduidig in lijn ligt met een persoonlijkheidstype. Hoe eenduidiger, hoe makkelijker het is voor je doelgroep om jou te vertrouwen.


Daarnaast geeft het archetype jou houvast. Je kunt je archetype gebruiken om vraagstukken op te lossen in bepaalde situaties. Als je ergens niet uitkomt zou je jezelf kunnen vragen; Wat zou de wijze nu doen? Of hoe zou een minnaar dit oplossen? Zou een rebel dit eigenlijk zo opschrijven? Ook als je met teamleden werkt, dan geef je met een archetype een handvat voor anderen om mee te werken.



Hoe bepaal je welk archetype bij jou past?

Op basis van de kern van je merk; waarom je doet wat je doet, de visie, missie en merkwaarden kies je het archetype bij het ontwikkelen van je merkpersoonlijkheid. Je kijkt ook naar jouw meest dominante karaktereigenschappen en naar wat je natuurlijke manier van profileren is. Hoe ben je geneigd je op te stellen in een groep? Naar klanten toe? Voor meer gelaagdheid of een twist in je karakter, kun je eventueel een tweede archetype toevoegen ter ondersteuning.


Het archetype voor Lucky Lois is de creator. Ik wil ondernemers helpen hun dromen waar te maken, om iets nieuws te creëren. Zodat ze geïnspireerd daarmee verder kunnen. Het motto van de creator is: "Als het denkbaar is, kan het gemaakt worden". Mijn twist is het archetype de optimist. Ik ga uit van goede intenties in mensen en in de wereld, ben loyaal en trouw. “Het glas is altijd half vol”.


De archetypes helpen mij om eenduidig te communiceren. Je ziet het terug in typografie (de koppen zijn in een stevig font), in het gebruik van opvallende kleuren in zowel de fotografie als in vlakken en knoppen. En hopelijk merk je het in het samenwerken met mij.


Een merkpersoonlijkheid ontwikkelen blijft een proces. Je kunt het steeds verder uitbouwen. In taglines, campagnes, verpakkingen, het interieur en zelfs geur. Mijn tip: kies bewust en speel ermee! Het is een prachtige verrijking en verdieping van je merk!


Wil je dat ik een blik werp op jouw branding? Kom dan met me in gesprek.

 
 
 

コメント


bottom of page